Cuma Suresi

Cuma Suresi, Müslümanlar için çok önemli bir suredir. Bu sureyi okumak ve üzerinde düşünmek, imanımızı güçlendirmemiz, ahlakımızı güzelleştirmemiz ve Allah'a daha çok yaklaşmamız için bize büyük fırsatlar sunar. Cuma Suresi'nin mesajlarını hayatımıza uygulamak, hem dünya hayatımız hem de ahiret hayatımız için büyük bir kazançtır.

 0  47
Cuma Suresi

Cuma Suresi Okunuşu, Anlamı ve Faziletleri

Cuma Suresi, Kur'an-ı Kerim’in 62. suresi olup, Medine döneminde nazil olmuştur. Toplamda 11 ayetten oluşan bu sure, ismini 9. ayetinde geçen "Cuma" kelimesinden almıştır. Müslümanların toplu ibadet günü olan Cuma gününün önemi, farz namazın eda edilmesi ve sosyal birlikteliğin sağlanması gibi konulara değinir. Bu makalede, Cuma Suresi'nin okunuşu, anlamı, faziletleri ve sure hakkında Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) hadislerdeki tavsiyelerini ele alacağız.

1. Cuma Suresi'nin Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim
1. Yüsebbihu lillâhi mâ fissemâvâti ve mâ filard(mâ fil ardı), elmelikilkuddûsulazîzulhakîm(hakîmu).
2. Huvellezî bease fîlummiyyîne resûlen minhum yetlû aleyhim âyâtihî ve yuzekkîhim ve yuallimuhumul kitâbe vel hikmeh(hikmete), ve in kânû min kablu lefî dalâlin mubîn(mubînin).
3. Ve âkharîne minhum lemmâ yelhakû bihim, ve huvel azîzulhakîm(hakîmu).
4. Zâlike fadlullâhi yu'tîhî men yeşâ(yeşâu), vallâhu zûlfadlin azîm(azîmin).
5. Meselellezîne hummilût tevrâte summe lem yahmilûhâ, kemeşelil himâri yahmilu esfârâ(esfâren), bi'se meselul kavmillezîne kezzebû biâyâtillâh(âyâtillâhi), vallâhu lâ yehdîl kavmezzâlimîn(zâlimîne).
6. Kul yâ eyyuhellezîne hâdû in zeamtum ennekum evliyâullâhi min dûnin nâsi fe temennevul mevte in kuntum sâdikîn(sâdikîne).
7. Ve lâ yetemennevnehû ebeden bimâ kaddemet eydîhim, vallâhu alîmun bizzâlimîn(zâlimîne).
8. Kul innel mevtelezî tefirrûne minhu fe innehû mulâkîkum, summe turaddûne ilâ âlimil ğaybi veşşehâdeh(şehâdeti), fe yunebbiukum bimâ kuntum ta'melûn(ta'melûne).
9. Yâ eyyuhellezîne âmenû izâ nûdiye lissalâti min yevmil cumu'ati fes'av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey'(bey'a), zâlikum hayrun lekum in kuntum ta'lemûn(ta'lemûne).
10. Fe izâ kudıyetis salâtu fenteşirû fîl ard(ardı), vebteğû min fadlillâh(fadlillâhi), vezkurûllâhe kesîren leallekum tuflihûn(tuflihûne).
11. Ve izâ reev ticâreten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terekûke kâim(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minelehvi ve minetticâreh(ticâreti), vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).

Cuma Suresi'nin Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
1. Göklerde ve yerde ne varsa, her şey Allah’ı tesbih eder. O, mutlak hükümran, kutsal, aziz, hikmet sahibidir.
2. Ümmîlere, içlerinden kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderendir. Halbuki onlar daha önce apaçık bir sapıklık içindeydiler.
3. Ve o peygamber, onlardan henüz kendilerine katılmamış diğer insanlara da gönderilmiştir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
4. Bu, Allah’ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah büyük lütuf sahibidir.
5. Kendilerine Tevrat yüklenip de onun gereğini yerine getirmeyenlerin durumu, ciltler dolusu kitabı yüklenen eşeğin durumu gibidir. Allah’ın ayetlerini yalanlayan kavmin hali ne kötüdür. Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.
6. De ki: “Ey Yahudiler! Bütün insanlar değil de yalnız kendinizin Allah’ın dostları olduğunu iddia ediyorsanız, haydi ölümü isteyin; eğer doğru söyleyenler iseniz.”
7. Ama elleriyle yaptıklarından dolayı ölümü asla istemezler. Allah zalimleri hakkıyla bilendir.
8. De ki: “Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, mutlaka sizi bulacaktır. Sonra gizliyi ve aşikârı bilen Allah’a döndürüleceksiniz de O size neler yapmış olduğunuzu haber verecektir.”
9. Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.
10. Namaz kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.
11. Bir ticaret ve eğlence gördüklerinde hemen dağılıp ona gittiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: “Allah’ın yanında bulunan, ticaretten ve eğlenceden daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”

Cuma Suresi'nin Faziletleri

Cuma Suresi, Cuma gününün faziletlerine, Müslümanlar arasında birlik ve beraberliği sağlayan toplu ibadetin önemine dikkat çeker. Bu surede, iman edenlerin, Cuma günü çağrı yapıldığında tüm dünyevi işleri bırakıp Allah’a yönelmeleri gerektiği vurgulanır. Cuma namazının Müslümanlar arasındaki sosyal birlik ve dayanışmayı pekiştirdiği belirtilir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), Cuma gününü Müslümanlar için "bayram" olarak nitelendirmiştir. Cuma günü yapılan ibadetler ve duaların, diğer günlere göre kat kat daha faziletli olduğu ifade edilmiştir. Hadis-i şeriflerde, Cuma namazını ihmal edenlerin kalplerinin mühürleneceği ve bu kişilerin gaflete düşeceği uyarısı yapılmıştır.

Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) Cuma Suresi Hakkındaki Hadisleri

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), Cuma gününün Müslümanlar için en kutsal günlerden biri olduğunu sıkça vurgulamıştır. Hadis-i şeriflerde, Cuma günü yapılan ibadetlerin, duaların ve hayır işlerinin diğer günlerden daha faziletli olduğu belirtilmiştir.

Efendimiz (S.A.V.)'in bir hadisinde şu ifadeler yer almaktadır:
“Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, o saatte mümin bir kul Allah’tan hayırlı bir şey dilerse, Allah ona dilediğini verir.” (Buhârî, Deavât, 61; Müslim, Cum’a, 13)

Cuma günlerinde Peygamber Efendimiz'e (S.A.V.) salât ve selam getirmenin faziletleri hakkında da birçok hadis bulunmaktadır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

“Cuma günü bana çokça salât ve selam getirin. Zira o gün, bana getirilen selamlar hemen ulaştırılır.” (Ebû Dâvûd, Salât, 207; İbn Mâce, İkâmetü’s-Salât, 79)

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow