Hz. Adem Kimdir?
Allah tarafından yaratılan ilk insan olan Hz. Âdem, aynı zamanda ilk peygamber olarak da görevlendirilmiştir. Bu yazımızda, Hz. Âdem'in hayatı, peygamberliği, mucizeleri ve Kuran-ı Kerim'deki yerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Hani Rabbin meleklere: “Ben yeryüzünde bir halîfe yaratacağım” dediğinde onlar: “Orada fesat çıkaracak ve kanlar dökecek birini mi yaratacaksın? Halbuki biz, seni övgüyle tesbih ve bütün eksik sıfatlardan tenzih ediyoruz” demişlerdi. Allah da onlara “Şüphesiz ki ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurmuştu. Bakara / 30. Ayet
Hz. Adem (a.s.) hem cennet hem de dünya yaşamını tecrübe eden ilk insandı. İlk defa örtünmüş, unutarak hata yapmış ve sonra tövbe eden, ilahi mesajı alarak peygamber olan ilk kişiydi; kendisine 10 sahife indirildi. Tevhid mücadelesini ilk başlatan, evlat acısını ilk yaşayan ve ilk selamlaşan odur. Toprağı işleyen insan olarak da ilkti. Kısacası, o ilk insandı, ilk peygamberdi ve tüm insanlığın atası olarak bilinir.
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in (a.s.) adı 25 kez geçmektedir. O, en yüksek dereceye sahip olan peygamberler arasında yer alır. Allah, ona tüm bilgileri öğretmiştir.
Allah ilk önce Hz. Adem’i (a.s.) ardından Havva’yı yaratarak onları birbirine nikahladı.
Allah: “Ey Âdem! Sen de eşinle beraber cennete yerleşin. Dilediğiniz yerden canınızın çektiği her çeşit nimetten yiyin, için. Fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zâlimlerden olursunuz!” buyurdu. A'râf / 19. Ayet
Allah’ın emriyle bütün melekler Hz. Adem’e (a.s.) secde etti; ancak şeytan bunu reddettiğinden huzurdan kovuldu. Sonrasında şeytan, insanları doğru yoldan saptırmak için izin isteyerek hak ve batıl arasındaki mücadeleyi başlattı.
Meleklere: “Âdem’e secde edin!” dediğimizde İblîs dışındakiler derhal secdeye kapandı. İblîs ise direnerek bundan kaçındı, kibirlendi ve kâfirlerden oldu. Bakara / 34. Ayet
Hz. Adem (a.s.) ve Havva annemiz Cennet’te iken yasak meyveden yemelerinin ardından Cennet’ten çıkarılıp dünyaya indirildiler, böylece insanlık için dünya yaşamı başladı.
Böylece Âdem ve Havva o yasak ağaçtan yediler. Bunun üzerine ayıp yerleri kendilerine açılıp belli oluverdi de oraları hemen cennet yapraklarıyla örtmeye çalıştılar. Böylece Âdem, Rabbinin emrine karşı geldi ve şaşırıp kaldı. Tâ-Hâ / 121. Ayet
Dünya üzerindeyken, Hz. Adem (a.s.) ve Havva bir süre ayrı kaldılar. Allah, onların tövbesini kabul edip yeniden bir araya getirdi. Hz. Adem (a.s.), toprağı işleyerek tarım ve hayvancılık yaptı.
Oğullarından Kabil, Habil’i öldürerek tarihteki ilk cinayeti işledi. Habil’in ölümünden sonra Allah, Hz. Adem ve Havva’ya salih bir evlat olarak Hz. Şit’i (a.s.) verdi. Hz. Şit’in (a.s.) ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmez ama ona 50 sayfa (suhuf) indirilmiştir.
Hz. Adem’in (a.s.) hangi yıl vefat ettiği kesin olarak bilinmese de bir cuma günü vefat ettiği söylenir. 930 ya da 1000 yıl yaşadığı rivayet edilir.
Kabrinin ise rivayete göre Mekke’de Ebûkubeys mağarasında veya Hindistan’daki Nevz Dağında olduğu belirtilir.
Tepkiniz Nedir?