Namazı Bozan Durumlar ve Haller

Bu hususlara dikkat ederek namazın bozulmasını önlemek önemlidir. Namaz esnasında bu tür davranışlardan kaçınmak, ibadetin düzgün bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.

 0  74
Namazı Bozan Durumlar ve Haller

Namaz esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte namazı bozan belli başlı durumlar:

Konuşma ve Sesli Tepkiler

  1. Konuşmak: Namazda iki harften ibaret bile olsa, kişinin işiteceği derecede söz söylemek namazı bozar. Bu durumda kasıt, yanılma, uyuma ve hata halleri aynıdır.

  2. Sesli Tepkiler: Hastalık sebebiyle veya bir malın ve arkadaşın kaybolması gibi musibetlerden dolayı harfler belirtecek şekilde sesle ağlamak veya "ah, uh, eh" diye inlemek, "öf" demek, toza üflemek veya bezginlik göstermek için "uf, tuh" demek namazı bozar. Ancak Yüce Allah’ın korkusundan, cennet veya cehennemi hatırlamaktan dolayı ağlamak, ah ve iniltide bulunmak namazı bozmaz. Kendini tutamayacak derecede şiddetli hastalıktan dolayı bir ah ve inilti de namazı bozmaz.

Huşu ve İbadet

  1. Huşu ve Huzur: Cemaattan biri, imamın okuduğu Kur’andan duygulanarak ağlasa veya "evet" dese, bakılır: Eğer bu huzur ve huşu eseri ise, namazı bozulmaz. Ancak sadece ses güzelliğinden lezzet duyma eseri ise, namazı bozulur.

  2. Boğazı Temizlemek: Özür veya makbul bir sebep olmaksızın boğazı "eh, eh..." diye gürültü çıkararak temizlemek namazı bozar. Fakat zorlamayarak kendiliğinden gelen bir öksürme, özür sayıldığından namazı bozmaz. Sesi düzeltmek, güzelleştirmek veya kıraat hatasını düzeltmek için yapılan boğaz temizliği namazı bozmaz.

Selam ve Cevap Verme

  1. Selam Verme ve Alma: Namazda aksıran kişiye "yerhamükallah" denilmesi ve başkasının "rahimekallah" demesi üzerine "amin" denilmesi namazı bozar. Ancak aksıranın kendi nefsine karşı "yerhamükallah" demesi namazı bozmaz.

  2. Allah’ın ve Peygamberin İsimleri: Namazda "Allah" ismi işitilince "celle celâlüh" veya Peygamber Efendimizin ismi işitilince "sallallahu aleyhi ve sellem" denilmesi, eğer övgü ve yüceltme maksadıyla yapılırsa namazı bozmaz. Ancak cevap kastı varsa namaz bozulur.

  3. Vesvese ve Zikir: Şeytani vesvese nedeniyle "Lâ havle ve la kuvvete illâ billah" denilirse ve bu vesvese ahiretle ilgiliyse namaz bozulmaz. Fakat dünya ile ilgiliyse, namaz bozulur.

Namazda Diğer Davranışlar

  1. Namazda Kendi Halini Bildirmek: Namaz kılan kişinin, kendisini çağıran veya içeriye girmek için izin isteyene namazda olduğunu anlatmak için "elhamdü lillâh" veya "sübhanellah" demesi veya okuyuşunu aşikâr yapması namazı bozmaz.

  2. Dua ve Kıraat: Kur’an-ı Kerim veya hadis-i şeriflerde bulunan bir duayı namaz içinde okumak namazı bozmaz. Ancak, insanların sözlerine benzer bir şekilde dua edilmesi veya imkansız olmayan bir şeyin Allah'tan istenmesi namazı bozar.

  3. Selamlaşma: Namazda birine dil ile selam vermek veya başkasının selamını dil ile almak namazı bozar. El veya baş ile selam almak ise bozmaz.

Fiziksel Hareketler

  1. Çok İş ve Hareket: Namaz içinde çok sayılan iş ve hareket, namazı bozar. Az sayılan iş bozmaz. Örneğin, namaz kılarken yerden bir taş alarak bir kuşa atmak namazı bozar. Fakat bir eliyle bir taşı alıp atmak namazı bozmaz.

  2. Yanlışlıkla Hareket: Namazda imamın hatasını düzeltmek için yapılan hareketler namazı bozmaz, ancak kendi imamı dışındaki kimsenin okuduğu Kur’an'daki yanlışlığı düzeltmek namazı bozar.

  3. Kaşıma: Namazda bir kere veya arka arkaya iki kere kaşımak namazı bozmaz. Ancak bir rekatta üç defa kaşımak namazı bozar.

  4. Adım Atmak: Özürsüz olarak üç adım atmak namazı bozar. Yanlışlıkla bir adım atmak namazı bozmaz.

  5. Elbise Giymek ve Çıkarmak: Namazda ayakkabı veya giysi giyinmek çok iş gerektirirse namazı bozar. Ancak kolayca çıkarılabilecek bir ayakkabıyı çıkarmak namazı bozmaz.

Abdest ve Bayılma

  1. Abdest Bozulması: Namazda abdesti bozulmak namazı bozar. Bayılmak veya çıldırmak da namazı bozar.

  2. Yanılma ve Selam: Dört rekatlı namazı iki rekat sanarak birinci oturuşta selam vermek namazı bozar. Ancak yanılarak selam vermek bozmaz.

Bu hususlara dikkat ederek namazın bozulmasını önlemek önemlidir. Namaz esnasında bu tür davranışlardan kaçınmak, ibadetin düzgün bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow